Uronorm

Vesevédő belsőleges oldat

Uronorm

Javallatok:

A baromfi húgykövesség, a húgyutak fertőzéseinek és a zsigeri köszvény előfordulásának csökkentésére kereskedelmi baromfi állományokban.

 

Célállat faj:

Baromfi

 

Összetétel:

Savkeverék (fumár-, foszfor-, citrom-, malik-, fenol-, ursolik sav) ammónium klorid, ammónium szulfát, pectin, bioflavonoidok, methionin, C-vitamin, nátrium klorid, kálcium klorid.

 

Adagolás:

Belsőleges oldat, ivóvízben adandó.

Megelőzés jércéknél: 1-2 ml / 1 l ivóvíz, indításkor a 7.-től a 16-18. hétig, 5-7 egymást követő napon váltakozó heteken.

Gyógykezelésre: 2-4 ml/ 1 l ivóvíz 7-10 napon át.

 

 

Leírás:

Diétás vizeletsavanyító és fertőtlenítő, mely védett szerves- és szervetlen savak és ásványi anyagok keveréke.

A húgykövesség (urolithiasis) a veséket érinti, kő (urolithek) képződéssel jár, melynek során a normál vesefunkciók csökkennek.

A feltűnő és könnyen elkülöníthető elváltozásoknak köszönhetően jól felismerhető fehér krétaszerű bevonat borítja a hasi szerveket és a szívburkot.

Az ép veseszövet kompenzációs növekedésbe kezd, hogy a vesefunkciókat fenntartsa.

Az urolithiasisban szenvedő baromfi még 1/3 vesefunkcióval is folytatja a termelést, fehérje igénye megnő, ki van téve az IBV (fertőző bronchitis vírus) nephrotoxikus törzsének és a mikotoxinok károsító hatásának - a vese károsodása következtében, a mortalitás akár 5 %-ot is elérhet.

Ha a köszvényeredetű vesekárosodást megállapítják, azt gyógyítani már nem lehet, de a kezelés segíthet a madaraknak csökkent vesefunkcióval élni.

 

Kórfejlődés:

A magas Ca:P arány a takarmányban gátolja a parathyreoida hormon szekrécióját és ez megnövekedett Ca ürítéshez vezet (hypercalcuria); a foszfor ürítése pedig csökken (hypophosphaturia). Ez a Ca túlsúly csökkenti a glomerulus filtrációs arányt, megnövekedik a vizelet pH-ja. A mortalitás oka a húgysav felhalmozódás, de a vese más bomlástermékeket sem tud kiválasztani. Számos ásványi anyag kiválasztási problémájáról számolnak be a Calcium felhalmozódásával kapcsolatban. Tojó jércékben a mészkőnek, mint Calcium forrásnak az adagolása metabolikus alkalózishoz vezet. A metabolikus alkalózis estén csökken a szérum K + szint mely hypokalémiát okoz. Ez kihat a Na+/K+ egyensúlyra. A vese rendellenességnek köszönhetően tojó jércéknél, vízhasmenés’’ jelentkezik.

 

Tárolási feltételek:

Száraz hűvös helyen, közvetlen fénytől védve, gyermekek elől elzárva tartandó.

 

Rendelhetőség:

Csak állatorvosi célra

 

Kiszerelési egység:

1 és 5 literes műanyag palackban

« Nem vényköteles termékek

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ